Att delta i kurser eller träffar online via Zoom är enkelt.
Skaffa Zoom
- Ladda ner Zoom Cloud Meetings till din dator och/eller din smarta mobiltelefon. Bäst upplevelse är det att använda Zoom på dator.
- Skapa ett konto på Zoom. Det är helt gratis.
- Följ länken du fått i inbjudan till Zoom-mötet du ska delta på. (Länken innehåller siffror som utgör mötes-ID.)
Registrera dig för mötet
Ibland krävs att du registrerar dig för mötet innan du kan komma in i det. Syftet är att säkerställa att inte obehöriga ansluter till mötet.
Om du ombeds registrera dig, fyller du i fälten (förnamn, efternamn, epost och att du inte är en robot). Du får då ett mail med uppgifter om mötet.
Om mötet redan är igång, dyker dessutom en knapp upp på hemsidan där du registrerade dig, ”Join Meeting In Progress”. Klicka på den för att ansluta till mötet.
Om mötet inte är igång, klickar du på länken i mailet när det är dags för mötet.
Gör dig redo
Jag rekommenderar att du deltar från en dator i ett rum med bra internet och utan saker, ljud och personer som stör dig. Det går också bra att ansluta via appen i mobiltelefonen, men då kan du inte se alla deltagarna samtidigt.
Om du har Zoom installerat på datorn eller telefonen, kommer du att tas direkt till träffen (eller dess ”vänterum”) när du klickar på länken.
Jag öppnar mötesrummet på Zoom en kvart innan. Kom gärna i god tid så att du hinner testa att mikrofon och högtalare funkar.
När du ansluter kan du välja att få ljudet ”Call via Device Audio” eller ”Dial in”. Vi rekommenderar ”Call via Device Audio”.
Om du får problem med ljud kan du i Zoom-appen välja ”Join audio by phone”. Då visas ett svenskt telefonnummer, en möteskod och en deltagarkod, som gör att du kan prata i din mobil, men se bilden i datorn.
Se också till att inte ha igång program eller appar som kan distrahera dig.
Välj vad du ser
När du är inne i Zoom-mötet kan du välja vem du ser.
Gallery View – du ser alla deltagare (upp till 25 st åt gången). Det är en bra vy för att känna av gruppen du deltar med.
Speaker View – du ser den som talar i stor bild och en del av de andra i mindre bild. Det är en bra vy för att fokusera på den som pratar.
Pin – du väljer vilken person du vill ha i stor bild. Det är en bra vy när du vill fokusera på en person och inte störas av att någon annans ansikte hoppar in när de talar eller gör något ljud.
Hide Non-Video Participants – alla deltagarrutor som inte visar video försvinner från bildvyn, vilket gör att det blir mer plats på skärmen för dem som visar video.
Om du har störande ljud omkring dig
Om du får störande ljud i din omgivning, kan du trycka på ”Mute”-knappen (en mikrofon-ikon). Då hörs varken du eller ditt bakgrundsljud för de andra deltagarna.
Jag och andra som är värdar för mötet har möjlighet att ”muta”, alltså stänga av, mikrofonen för deltagare när vi upptäcker störande ljud, och under delar där det inte är meningen att deltagare ska säga något.
Om du är mutad, tystad, men vill prata
Om din mikrofon är/blivit avstängd, kan du trycka på mikrofon-ikonen för att ”unmuta” dig själv, sätta på din mikrofon.
Om det inte går, kan det bero på att värden måste godkänna att din mirkofon sätts på.
Du kan också räcka upp handen digitalt. Se nedan.
Räck upp handen, rösta och reagera
Du kan visa dina reaktioner genom att klicka på ”Participants”. Där finns det en lista med reaktioner du kan klicka på:
Raise Hand – du räcker upp handen (syns på din video och vid ditt namn i deltagarlistan), för att visa att du vill säga något.
Yes & No – du svarar Ja eller Nej (syns vid ditt namn i deltagarlistan).
Du kan reagera på flera andra sätt. Lite olika beroende på om du använder dator eller mobil.
Om du inte vill synas eller inte slösa bandbredd
Du kan stänga av din kamera genom att klicka på videokamera-ikonen. Det kan du göra om du inte vill synas eller om du eller någon annan deltagare har svag internetuppkoppling och behöver spara bandbredd så att ljudet funkar, vilket oftast är viktigast.
Om du saknar internet
Om du saknar internet, kan du ringa upp ett lokalt telefonnummer som du hittar i din inbjudan. Då blir det för dig ett vanligt samtal utan bild. Du kan inte heller vara med i smågrupper (breakout rooms) som vi ibland delar upp oss i).
Om du har andra problem, kan du prova något av alternativen nedan.Vi ses snart!Fredrik Eklöf