Listeners Without Borders

 

Leadership & Listening Skills

Leadership & Listening Skills

Lyssnare Utan Gränser är en förening som samarbetar med och stödjer ideella organisationer i Sverige och i utvecklingsländer. Vi sprider enkla, kraftfulla verktyg för att utveckla mångfald, jämställdhet och ledarskap, samt för att motverka utbrändhet och desillusion bland människor som engagerar sig för att förändra världen.

Jag höll 2006 och 2007 ett par utbildningar för människorättsadvokater i Sydafrika. En av advokaterna från Rwanda tackade för utbildningen med kommentaren ”Det här behöver vi verkligen i Rwanda.”

Jag insåg att om jag behöver det här lyssnarverktyget för att själv utvecklas och må bra i Sverige, hur viktigt är det inte då att det kommer till bruk i länder drabbade av krig och fattigdom? Den kommentaren ledde till att jag grundade Lyssnare Utan Gränser år 2008 tillsammans med Amelie Andersson.

Första grundbulten i vårt lyssnarverktyg är att alla människor behöver prata. Vi vill berätta roliga saker vi varit med om. Vi behöver prata om svåra saker vi varit med om. Därför är det sällan någon som verkligen lyssnar. Vi lär ut sätt att motverka den obalans som ofta uppträder pga detta.

Andra grunden i lyssnarverktyget är att när vi människor är med om jobbiga saker – och det är vi alla – så väcks känslor i oss: ilska, sorg, rädsla, nervositet. Om vi inte får möjlighet att bearbeta dessa känslor börjar de så småningom påverka hur vi tänker och agerar. Vi lär ut sätt att bearbeta känslor och att hjälpa andra att göra detsamma.

Allt sker på jämlik basis, där individer hjälper varandra. Inget behov av en expert eller auktoritet som hjälper den behövande.

Exempel på uppdrag och projekt

 

Läs mer
”De lyssnar för förändring”, Fria Tidningen, 2008
www.ListenersWithoutBorders.org

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.